Wat is goed leiderschap – interventie

Je bent manager van een team professionals. Maar het loopt niet zoals je wilt. Je werkt hard, je teamleden ook. Maar iets klopt er niet in de #groepsdynamiek. Er broeien dingen. En je weet niet goed hoe je dat kunt veranderen.

Ik zie dat als (Online) Business Manager vaak. Miscommunicatie tussen teamleden, tussen team en manager. Soms zelf een nare werksfeer.

Als de samenwerking te wensen overlaat of de groepsdynamiek is niet zoals jij dat wenst, dan heb je daar last van als #manager of #directeur. En jouw teamleden ook. De sfeer is niet optimaal en de resultaten blijven achter. Terwijl je je waarschijnlijk wel uit de naad werkt. Je mist het verantwoordelijkheidsgevoel vanuit je team…en je vindt je werk steeds minder leuk. Hoe krijg je dat nou veranderd?

Ga met je team aan tafel. Niet nog harder werken. Dit probleem moet eerst worden opgelost. Las een interventie in. Stel vragen, gooi stellingen in de groep. En blijf dan, en dat is heel lastig, zelf stil. Geef geen #oplossingen, neem niet het voortouw. Laat het team zelf met een oplossing komen. Misschien lukt dat in één sessie niet. Blijf dan prikkelen met vragen. Ik weet het, dat voelt ongemakkelijk. Maar laat het even gebeuren. Meestal merk je dat een persoon het voortouw neemt en het team uiteindelijk stappen zet. Dan komt het team zelf met oplossingen met als bijkomend effect dat hun plan ook betere kans van slagen heeft.

Probeer het eens! Ben benieuwd naar je ervaringen.

Write a comment