Succes is een keuze!

 

Dit is nou zo’n slogan, waar ik helemaal beroerd van kan worden. Alsof je succes af kan dwingen. En dat als je geen succes hebt, dat dat dan aan jou ligt….

Ben je een loser als je geen succes hebt? Er is toch ook zoiets als ‘de wind in de rug hebben’, een ‘lot uit de loterij’ en ‘geluk dat in je schoot valt?’

Wat ik wil zeggen is dat er veel meer meespeelt als het gaat om ‘succesvol zijn’.

En wanneer ben je succesvol? Als je rijk en beroemd bent? Is succes applaus krijgen van de buitenwereld? Het is persoonlijk. Wat ik succesvol vind, hoef jij niet als succes te beschouwen.

Natuurlijk, we willen allemaal dat collega’s ons waarderen, we willen dat leidinggevenden ons zien zitten, en we willen voor ons werk goed betaald worden. Maar in die afhankelijkheid is succes een wankel begrip. Omdat je de neiging krijgt om harder te werken dan goed voor je is, om klussen op te pakken die je eigenlijk niet ziet zitten, om je aan te passen aan een manier van werken die niet de jouwe is.

Maar je hebt meer invloed dan je denkt! Wees trots op wat je doet. Bepaal zelf wat jij succesvol vindt. Op die manier wordt succes wel een keuze!

Write a comment