Patronen doorbreken

Hoe zit het met jouw patronen? Blijf jij altijd stug doen wat je altijd deed?

Zolang je oude patronen je nog wat opleveren blijf je ze, onbewust, trouw.
Een voorbeeld: ‘Ik wil graag met lef een keer een zwarte piste bedwingen, maar ik blijf (oud patroon) wachten op de perfecte windrichting. Dat gaat dus niet lukken. Het onbekende in skiën en alle risico’s willen uitbannen conflicteren met elkaar. De kans is groot dat ik me weer veilig met de skilift naar het dal laat brengen. Mijn oude patroon levert mij op dat moment een beter gevoel op: lekker veilig. Van korte duur, want tijdens de borrel baal ik dat ik het niet aangedurfd heb.

Pas als ik mijn oude patroon, de drang naar het vermijden van risico’s, durf los te laten komt er ruimte en groeit mijn zelfvertrouwen. Iets wat me op langere termijn meer oplevert.

Klinkt logisch toch?

Zo is het ook in leiderschap. Soms kom je voor keuzes te staan die je onzeker maken. Moet je deze medewerker nu wel of niet aanspreken op haar gedrag? Wat dat gedrag kan niet door de beugel….Maar ja, als je haar hierop aanspreekt, vindt ze je straks niet meer zo aardig. Wat doet dat dan met je positie?

In zo’n situatie helpt het om je je te focussen op de lange termijn doelstelling. Aanspreken op gedrag is nodig om de sfeer in het team te verbeteren. De korte termijn oplossing is negeren of aardig blijven, met als gevolg dat het gedrag van deze medewerker niet verandert. Wat voor soort leider wil je zijn? Een aardige teamleider die niet in staat is om de sfeer te bewaken? Of een teamleider die de sfeer juist bewaakt door even onaardig te zijn?

Vaak helpt het te onderzoeken waarom je vasthoudt aan oude overtuigingen, patronen en gedragingen. Zo kom je erachter wanneer ze je wel en wanneer ze je niet helpen in specifieke situaties. Vervolgens helpt de focusvraag ‘Wat wil ik op lange termijn bereiken?’ Voor een leider is het soms nodig impopulaire beslissingen te nemen. Je kan niet altijd de allemansvriend zijn.

Write a comment