De bus

Bestuur jij je eigen bus?

En dat bedoel ik niet letterlijk he :)! Ik gebruik graag metaforen! Ik leg het even uit.

In ons leven rijden we met veel verschillende bussen mee. Dat doen we net zolang tot we onze eigen bus hebben. En zelf achter het stuur mogen kruipen.

Als kind rijden we vooral mee met de bus van onze ouders. Die bepalen waar we heen gaan. Ze bepalen hoe de bus eruit ziet, hoe hard ie gaat en waar je precies zit.

Later ga je naar school. Je rijdt daar heen in de bus van je ouders, maar op school stap je over in die van je leraren. Die zitten dan aan het stuur en bepalen waar jij zit en wanneer je weer uit mag stappen.

Hoe ouder we worden hoe vaker we onze eigen koers mogen bepalen.

Dat begint na schooltijd als we spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Dan bepaal je zelf de weg en beslis jij welke vriendjes mee mogen rijden in jouw kleine busje. Toch rijd je nog steeds vaak mee met de bus van je ouders, van de leraren, van de trainers op de sportvereniging, of van docenten op de middelbare school.

Op een goed moment is het zover! Je bent klaar om in jouw eigen bus te gaan rijden. Eindelijk ga je helemaal zelf bepalen wie er meegaan!

Misschien zit je eerst alleen zelf aan het stuur, met een bus vol vrienden. Sommigen stappen onderweg uit, weer nieuwe vrienden stappen in. Misschien rijden die vrienden een stukje in jouw bus.

Weer later stapt een partner in, en die partner zal af en toe rijden in jouw bus. Soms mag je zelfs mee in zijn bus :).

Let er wel op dat jij in jouw bus in charge blijft. Het is niet erg om af en toe het stuur uit handen te geven, zolang je maar wel de koers bepaalt, beslist bij welke halte jouw bus stopt, of juist doorrijdt.

Het is jouw bus. Het is jouw leven. Jij bepaalt! Of dat je nu een oude hebt, een nieuwe, een paarse, een luidruchtige, een stille, een comfortabele, of een ongemakkelijke bus. Wat je ook kiest en wilt, bedenk dat het jouw bus is. En dat jij dus achter het stuur zit!

Write a comment