Onbekend maakt onbemind

Men zegt ook wel eens: “Wat de boer niet kent dat vreet hij niet!”. Waar het op neerkomt is dat als je iets niet weet of kent, je er ook geen gebruik van maakt …

Het zal rond 1992 geweest zijn, heel Nederland zat nog aan de WordPerfect tekstverwerker. Als je wat moest printen deed je Shift F7, P(rint). Teksten werden dan geprint in een “printspool” en met een beetje geluk kon je in het systeem de juiste kabel vinden waar die mee naar buiten moest en bij welk apparaat die dan moest binnenkomen. Want PER PRINTER gaf die een ander signaal af.

Nu ik zo aan het schrijven ben verbaas ik me er nog meer over dat het allemaal zo gemakkelijk over is gegaan in Word. Je kiest welke printer je wilt gebruiken via een drop down menu en geef je aan in zwart/wit of kleur en op welke volgorde enz. enz .

Net als bij wasmachines, de meesten gebruiken maar 1 manier, 1 standaard. Een vriendin van mij zei laatst; “Allemaal knopjes, van mij mogen ze een wasmachine maken met alleen maar een 40 graden programma! Daar was ik namelijk alles op!” Dat zij dan af en toe roze sokken heeft of een gekrompen trui, dat neemt zij gewoon voor lief. Sinds zij een hulp in de huishouding heeft, gaat het al een heel stuk beter met haar was. Zij gooit alles op een hoop en als zij dan op donderdagavond thuis komt, is de bonte was met een bonte wasprogramma gewassen op 40 graden, de witte was op 60 graden, de thee- en handdoeken lekker in de kookwas geweest. “Het lijkt wel of het allemaal ook veel frisser blijft!” Bleek achteraf dat zij de wasverzachter in het zelfde bakje als de zeep deed. Noem het desinteresse, noem het overzicht bewaren, noem het iedereen blinkt uit op zijn eigen manier, maar zij gelukkig en de hulp in de huishouding ook gelukkig dat ze één van haar klanten met zoiets simpels blij kan maken.

Als niemand je ooit voordoet hoe iets gemakkelijker kan, of nog beter, als niemand je het werk uit handen neemt wat jij helemaal niet leuk vind, kun je niet blijven doen waar je wel goed in bent. Daarom snap ik ook best dat sommigen liever jaren blijven aan klungelen met hun administratie, met hun agenda, met hun hele bedrijfsvoering zich net zo lang proberen staande te houden totdat ze uiteindelijk toch omvallen. Jammer is dat wel!

En daarom nodig ik iedereen uit die wel eens tegen een secretarieel probleem aanloopt, die soms een paar extra handen nodig heeft, tijdelijk of structureel mij gewoon eens te bellen. Wie weet wat ik voor jou, en jij voor mij zou kunnen betekenen!