Herkenning?

Je komt ‘s avonds thuis, ploft uitgeput op de bank, maar je hebt eigenlijk het gevoel dat je helemaal niets hebt bereikt op de dag. Er zijn veel dingen te doen, je dag heeft te weinig uren en er zijn echt veel te veel onderbrekingen. Alle telefoontjes, e-mails en alles wat nog ad hoc en hap-snap tussendoor komt: dit zorgt ervoor dat jij aan het einde van je werkdag niet de doelen hebt bereikt die je voor jezelf hebt gesteld.

Hierbij geef ik je drie tips waarmee je een basis kunt leggen voor goed timemanagement. Drie tips waarmee je WEL dingen gedaan krijgt en dat in de avond ook zo voelt! Je gaat niet meer als een kip zonder kop rondrennen op een dag, want ik geef je in dit artikel tips waarmee jij weer controle krijgt over je dag! Ieder ondernemer herkent dit gevoel.

LIJSTJES
Ik zou echt niet zonder mijn lijstje kunnen. Ik houd namelijk heel overzichtelijk een lijst bij van de dingen die ik moet doen. En ook van de ideeën die in me opkomen. Zo hoef ik het niet steeds te onthouden en blijft er in mijn hoofd ruimte voor nieuwe ideeën.
Een lijstje voor het bijhouden van je taken, werkt heel goed om dingen gedaan te krijgen. Stel bijvoorbeeld een lijstje op voor je dagelijkse prioriteiten. Of voor je wekelijkse doelen. Kijk naar wat je deze week moet doen om je bedrijf weer iets verder te laten groeien. Om het nog iets overzichtelijker te maken heb ik hier een lijstje met voorbeelden van taken die heel goed op zo’n lijstje passen:

  • een nieuwe klant binnenhalen
  • berichten plaatsen op sociale media
  • een afspraak met een potentiële klant
  • het schrijven van een nieuw artikel voor jouw blog
  • een diner met de familie

‘S AVONDS EEN TO-DO-LIJST MAKEN
Voor mij werkt het goed om de avond van te voren te kijken naar de dingen die ik de volgende dag wil doen. Ik stel een lijst op en geef op de lijst aan welke taken echt prioriteit hebben. Aan het einde van de dag kijk ik wat er nog niet af is. Ik bepaal per taak wanneer ik de taak dan oppak, of dat iets is wat ik de volgende dag kan doen of wat ik volgende week oppak. De volgende dag doe ik weer hetzelfde. Ik kijk naar mijn takenlijst voor die dag en bepaal weer welke dingen echt vandaag af moeten.

Als je je takenlijst voor de dag ‘s avonds maakt, lig je ‘s nachts niet meer te piekeren in bed over wat je nog allemaal moet doen. Het staat immers al op je lijstje en waarmee je morgen gaat werken.
Je slaapt echt veel beter!

Ken je die notitieblokjes waar je de taken op kunt schrijven en ze ook echt kunt afvinken? Opschrijven wat je de volgende dag gaat doen en dan aan het eind van die dag een vel helemaal weg kunnen strepen. Je ziet dan ook echt wat je gedaan hebt!

PLANNEN
Tijd is geld. Dat geldt voor iedere ondernemer. Je smijt de euro’s niet over de balk. Waarom zou je dat dan wel met je tijd doen? Door te plannen kun je je wekelijkse of dagelijkse doelen in acties omzetten. Het plannen kun je heel goed doen door op de dag te werken met verschillende tijdblokken. Deel je dag eens per uur in. In iedere digitale agenda is dat heel makkelijk gemaakt voor je. Ga vervolgens alle afspraken, brainstormsessies en telefoongesprekken op de dag inplannen. Denk ook aan het inplannen van 5 tot 10 minuten voor én na een afspraak en je reistijd. En vergeet zeker niet de tijd voor jezelf!

BLIJF REALISTISCH
Soms betekent effectief timemanagement dat je realistisch blijft. Besef dat je niet altijd alles gedaan krijgt. Hoe graag je ook wilt dat die grote klant het contract bij jou tekent of dat je winst deze maand verdubbelt, als ondernemer heb je soms met factoren te maken waardoor dit niet direct lukt. Je kunt te maken hebben met een vergadering die uitloopt, het verkeer dat echt vast staat of een heel belangrijk telefoontje wat tussendoor komt. Als ondernemer kan er ALTIJD wel wat zijn.

Veel ondernemers hebben moeite met timemanagement. We eindigen de ene taak en onderaan de takenlijst komen er twee taken bij. Soms moet je als ondernemer met een continue stress om blijven gaan, en dat moet je ook kunnen!
Door het maken van goede takenlijsten en overzichtelijke planningen kun je structuur aanbrengen in je dagelijkse leven. Blijf daarbij dus echt realistisch. Maak jezelf geen verwijten als je iets van de takenlijst niet gedaan krijgt. De dingen kunnen anders gaan dan je had gepland. Schuif dan de taak door naar de volgende dag of week.

Je tijd goed managen is echt niet moeilijk om te doen, je moet het alleen wel doen. Zorg ervoor dat het managen van de tijd iets is wat in je dagelijkse ritme komt. Dat het een gewoonte wordt om dat takenlijstje ‘s avonds op te stellen. Dat het vanzelfsprekend wordt om in de ochtend eerst iets van dat takenlijstje te gaan doen. En nogmaals, iedereen is anders. Misschien werken deze tips helemaal niet voor jou en heb jij wel andere tips die voor jou goed werken.

Deel je jouw tips in een reactie? Ik ben benieuwd!