Complimenten!

Reageer jij ongemakkelijk als je een #compliment krijgt?
Veel mensen weten niet zo goed hoe ze op een compliment moeten reageren.

Misschien zit dat in onze cultuur gebakken. Het is een beetje #Nederlands om elkaar nuchter te benaderen.
Zou ik deze blog gestart zijn met: ‘Wat fantastisch goed dat je de tijd neemt dit blog te lezen! Je bent geweldig!’ dan haakt de helft waarschijnlijk af en de andere helft leest vertwijfeld door om te zien of het nog wat wordt.

Toch?

En dat, terwijl we vanuit de #psychologie weten dat complimenten bijdragen aan een betere werksfeer, een betere gezondheid en betere prestaties. Volgens een Japans onderzoek uit 2013 blijkt dat proefpersonen die werden gecomplimenteerd beter presteerden dan personen die het zonder moesten stellen.

Dat is nog niet alles. Door complimenten wordt een deel van het brein geactiveerd dat wordt geassocieerd met beloning. De hoeveelheid #dopamine neemt toe en dat geeft een goed gevoel. Dopamine versterkt het geheugen.

Lijkt mij reden genoeg om elkaar dagelijks flink te complimenteren en die lofzang met open armen te ontvangen. 😉
Uiteraard hebben we ook de kritische noot nodig (zegt de nuchtere Hollandse criticus in mij). Het gaat dan ook om een juiste balans tussen de kritische noot en compliment.

Maar wat is die #balans?

De Amerikaanse psycholoog Barbara Fredrickson heeft in onderzoek aangetoond dat negatieve informatie een veel grotere impact heeft dan positieve informatie. Tegenover één vervelende opmerking moeten minstens drie positieve staan om de balans weer in evenwicht te brengen.
Dus…wil je werkelijk iemand dat goede gevoel geven, complimenteer dan eens vaker dan één keer.

Wil je meer positieve energie in jouw #team, besteed dan eens extra aandacht aan de zaken die goed gaan. Verzamel de complimentjes van klanten en hang deze zichtbaar op in de koffiekamer, zo begin je elke werkdag met lach.

Laat die dopamine maar stromen en die #glimlach komen!

Write a comment