Ben jij succesvol? Succes is een keuze!!

Pfff…. dit is nou een van die slogans, waar je helemaal beroerd van kan worden. Alsof je succes af kan dwingen. En dat als je geen succes hebt, dat dat dan aan jou ligt…. Ben je een loser als je geen succes hebt? Er is toch ook zoiets als “de wind in de rug hebben”, een “lot uit de loterij” en “geluk dat in je schoot valt?” Met andere woorden er is toch een toevalstreffer die meespeelt bij succes? Net op het goede moment de juiste persoon tegenkomen bijvoorbeeld, dat is een gelukkig toeval. Hoezo een keuze?

Laten we deze boute uitspraak dus eens ontrafelen.

Allereerst “succes”. Wat is dat? Wanneer ben je succesvol? Is succes rijk en beroemd worden? Is succes applaus krijgen van de buitenwereld? Als je het zo beschouwt zijn er erg weinig mensen succesvol…. Volgens mij ligt het wat genuanceerder.

Letterlijk betekent succes: welslagen, gunstige afloop of resultaat behalen, Het is dus maar net wat jij als resultaat beschouwt of welslagen, waardoor je kan zeggen: “ik heb succes!”

Succes is persoonlijk. Dat wat ik als succes beschouw, hoef jij niet als succes te beschouwen. Er zijn wel gemeenschappelijke kenmerken op basis waarvan je jouw persoonlijke succes in je werk bepaalt, die zijn:

  1. Je doet wat je graag doet
  2. Je doet wat je belangrijk vindt voor jezelf en/of voor je omgeving
  3. Je ziet dat wat je doet toegevoegde waarde heeft
  4. Je kan genieten van het effect dat het heeft

Dus of je nu een timmerman bent, die trots is op zijn vakwerk en geniet van een tevreden klant of een specialist die patiënten geneest, beiden zijn succesvol.

Tenminste….

Als de timmerman als jochie al droomde van hout en knutselde in de schuur van zijn vader, en de huidspecialist had chirurg willen worden en heeft eigenlijk niet zo veel met zijn patiënten…. Wie is er dan succesvol? De timmerman toch? Die kan op de vier bovenstaande kenmerken volmondig “ja” zeggen. Maar wellicht is de specialist in de ogen van de buitenwereld de meest succesvolle; hij verdient meer geld en hij genéést mensen!

Jij bepaalt zelf de norm voor succes …

En dat brengt mij op het tweede deel van de slogan: keuze.

De belangrijkste keuze die je in je werk kan maken, is of jij zélf de norm bent voor succes, of dat een ander bepaalt of jij succesvol bent of niet. Natuurlijk, we willen allemaal dat collega’s ons waarderen, we willen dat leidinggevenden ons zien zitten, en we willen voor ons werk goed betaald worden. Maar in die afhankelijkheid is succes een wankel begrip. Omdat je de neiging krijgt om harder te werken dan goed voor je is, om klussen op te pakken die je eigenlijk niet ziet zitten, om je aan te passen aan een manier van werken die niet de jouwe is. En als je dan na veel bloed, zweet en tranen, ook nog eens niet de erkenning krijgt die je eigenlijk wilt, kan je toch niet zeggen: “ik ben succesvol….”

Je hebt echter meer invloed dan je denkt!

Als je echter de norm bij jezelf legt, en jij bepaalt wat voor jou succes betekent, heb je meer invloed op wat je doet en hoe je het doet, en bepaal jij aan het eind van de dag of je succesvol bent. En dan nog kan het zijn dat dit bloed, zweet en tranen kost, maar dan weet je waar je het voor doet en of dat de moeite waard is. En gek genoeg, als je kan zeggen: “ik ben trots op wat ik doe”,  en “ik geloof in wat ik doe”, heeft dat een positief effect op de buitenwereld; het roept respect en vertrouwen op, waardoor het je kans vergroot dat ook de buitenwereld mee gaat werken aan jouw gewenst resultaat.

‘Succes is een keuze’!

Maak er maar van:

míjn succes is mijn keuze!!